Demokratia kunniaan Hippos-hankkeessa

15.02.2022

Keskisuomalaisen Pitkää peliä -jutussa (KSML 6.2.2022) käytiin ansiokkaasti lävitse Hippos-hankkeen tilannetta. Itse olen Hippos-hankkeen kannattaja ollut jo pidemmän aikaa ja tämä juttukokonaisuus vain vankisti mielipidettäni, että tämä hanke tulee saada aloitettua mahdollisimman pikaisesti. En käsitä näiden jutussa mainitun kolmen henkilön systemaattista kiusantekoa koskien Hippos-hanketta. Valitusoikeus on demokratiaan kuuluva väline mutta kyllä tässäkin pitäisi olla jokin raja. Hankkeen on siunannut kaksi eri demokraattisesti valittua kaupunginvaltuustoa enemmistöäänillä. Näitä päätöksiä tulisi kunnioittaa.

Hippos-hanke ei ole pelkästään Jyp-hanke, eikä se ole pelkästään huippu-urheilun hanke. Kyseessä on hanke, jolla pystytään kokonaisvaltaisesti vaikuttamaan niin nykyisten kuin tulevien sukupolvien hyvinvointiin. Uusien liikuntatilojen lisäksi alueelle rakentuu vahva liikunnan osaamisen keskittymä (osaamiskeskus), joka voi tuoda lisää uutta liiketoimintaa Jyväskylään ja näin osaltaan vaikuttaa kaupungin veto- ja pitovoimaan sekä laajentaa tulopohjaa.

Nyt vaarana on hankkeen viivästyminen, mikä itsessään aiheuttaa kustannusten nousua (rakentaminen, nykyisten liikuntatilojen hätäapukorjaukset) mutta myös sen mahdollisuuden, että sijoittajat kaikkoavat. Pelkällä lainarahalla kaupunki ei voi tätä hanketta toteuttaa johtuen valtiontukisääntelystä.

Totta on se, että nykyisellään esimerkiksi yleisurheilulle Hipposhalli on Suomen mittakaavassa tällä hetkellä paras yleisurheiluhalli kilpailuja varten ja sitä on korjattu viimeisten vuosien aikana n. 600 000 eurolla. Tämän hallin hyväksikäyttö tuleekin mielestäni vielä kartoittaa. Hanke ei saa aiheuttaa sitäkään tilannetta, ettei kaupunki investoisi lähiliikuntapaikkojen perustamisiin, ylläpitoon ja korjauksiin. Tämä tarkoittaa myös isompien taajamien, kuten Korpilahden, Palokan ja Tikkakosken lähiliikuntapaikkoja.

Jukka Seppänen totesi juttukokonaisuudessa mielestäni erittäin hyvin: Hippos-hanketta vastustava kolmikko pitää panttivankeinaan Jyväskylää, Keski-Suomea ja koko tämän yhteisön liikuntaväkeä. Olen täysin samaa mieltä Seppäsen kanssa. Kolmikko tituleeraa itseään liikunnanharrastajien puolustajiksi mutta heidän tekonsa puhuvat päinvastaista kieltä.

Omasta mielestäni Jyväskylä ei ole strategiansa mukaisesti liikuntapääkaupunki tällä hetkellä puitteiden osalta, eikä se siksi muutukaan, mikäli meillä ei ole terveysturvallisia, käyttäjäystävällisiä ja nykyaikaisia harrastus- ja huippu-urheilutiloja.

Mikko Seppälä (Kesk)

Varavaltuutettu

Jyväskylä


Mielipidekirjoitus julkaistu Keskisuomalaisessa 15.2.22.