Jyväsjärven retkiluisteluradan tekemättä jättäminen hölmöyttä

29.12.2022

Julkaistu Keskisuomalaisessa 22.12.2022 

Keskisuomalaisessa uutisoitiin 14.12.2022 Harjulle toteutettavasta yleisöluistinradasta. Tämä on varmasti stadionin ympärivuotiselle hyödyntämiselle hyvä asia mutta mikä on tyrmistyttävää, on se, ettei supersuosittua Jyväsjärven retkiluistelurataa säästöjen vuoksi jäädytetä.

En millään usko, että tässä saavutetaan käyttäjämäärään nähden sellaisia säästöjä, että kaupunki säästää tässä todellisuudessa, kun otetaan mahdolliset liikkumattomuuteen liittyvät kustannukset. Jyväsjärven retkiluistelurata on huomattavasti helpommin saavutettavissa ja pysäköintipaikkoja on hyvin saatavilla. Jyväsjärvi on keskeisellä sijainnilla Rantaväylän varrella. Suosituimpina päivinä jäällä on ulkoilemassa satoja ellei tuhansia kaupunkilaisia, joten pelkkien eurojen sijaan tulee myös tarkastella myös sitä positiivista mielikuvaa, joka Jyväskylästä jää tuhansille ohiajaville ulkopaikkakuntalaisille.

Näinä aikoina kaupungin tulisi mahdollistaa helppojen ja edullisten liikuntamuotojen harrastaminen. Luistelu keskeisellä paikalla on juuri tällaista liikuntaa. Retkiluisteluradan ylläpito ei tule viemään sellaista henkilöresurssia ja ole niin kova säästökohde, kuin julkisesti on tuotu esille. Yksi erittäin iso näkökulma on myös tämän päätöksen yritysvaikutusten arvioimattomuus. Jyväsjärven äärellä olevat yritykset ovat saaneet lukea lehdestä, ettei rataa tulla jäädyttämään talvella. Tämä on suora kuolinisku talvikuukausien yritystoiminnalle ja aiheuttaa myös epäluottamusta kaupunkia kohtaan. Jyväsjärven rannalla on valmiina palvelut luistelijoille ja sinne saisi myös sijoitettua helposti uusia pop-up -palveluita. Jyväskylä on tapahtumien kaupunki, joten miksei aluetta ja rataa hyödynnettäisi myös teemaan sopivaan ulkoilutapahtumaan.

Jyväskylän tulisi tehdä kaupunkilaisten ja yritysten hyvinvointia lisääviä ja ylläpitäviä päätöksiä, eikä kurjistaa olosuhteita. Tämän vuoksi Jyväsjärven retkiluisteluradan jäädyttäminen tulisi tänäkin talvena toteuttaa, mikäli keliolosuhteet sen sallivat.

Mikko Seppälä (Kesk.) Jyväskylä

Varavaltuutettu Jyväskylän kaupunginvaltuusto

Elinkeino- ja työllisyysjaoston jäsen